van wie is de stad frontheader

Buitenlandse studenten verstikken door hotelcontract

Een Colombiaanse studente verheugt zich op haar studietijd in Groningen. In haar moederland regelt ze haar verblijf in haar nieuwe studentenstad, via de door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) geadviseerde SSH, Stichting Studenten Huisvesting. Voordat ze aan de nieuwe fase van haar studie begint, ondertekent ze haar huurcontract voor een termijn van tien maanden.

Ze wordt in het Diakonessenhuis geplaatst, een voormalig ziekenhuis aan de Van Ketwich Verschuurlaan. Ze is teleurgesteld over wat ze daar aantreft. Haar verwarming werkt niet en na veel aandringen wordt die pas na twee weken gerepareerd. Wasmachines stoppen met draaien, ovens weigeren dienst en de koelkast blijft warm. Ze schrikt van wat haar huisgenoot aantreft in de meterkast. Asbest. Niemand is daarvan op de hoogte gebracht door SSH.

De kosten van haar kamer zijn bovendien hoog. Ze betaalt voor haar kamer van 17 vierkante meter een bedrag van € 450,- per maand inclusief servicekosten. Dat is € 26,47 per vierkante meter. Gemiddeld ligt de hoogte van de huur per vierkante meter in Groningen op € 21,55. De kamer van de Colombiaanse is hiermee 22,8% duurder dan de gemiddelde kamer in Groningen. Terwijl het niet goed onderhouden is en de studente een kwartier moet fietsen naar het centrum.

De Colombiaanse wil weg, op zoek naar een nieuwe kamer, maar dat kan ze niet. Het contract dat ze heeft getekend voordat ze naar Nederland kwam, heeft een duur van tien maanden. Het is een hotelcontract dat ze niet eerder op kan zeggen. Samen met haar huisgenoten stuurt ze een brief naar de wooncorporatie. De bewoners van het Diakonessenhuis beschuldigen SSH van contractbreuk en het achterhouden van belangrijke informatie. Sommige huisgenoten betalen hun huur niet meer totdat de problemen zijn verholpen.

Detail diaconessenhuis

De rol van de RUG en de Hanzehogeschool (HG) Groningen

De RUG en de HG hebben sinds 1 januari dit jaar een contract met SSH. Ieder jaar geven zij het verwachte aantal buitenlandse studenten op, zodat de wooncorporatie zijn aanbod hierop aan kan passen. ,,Op deze manier creëren we in ieder geval de eerste voorziening voor internationale studenten die naar Groningen komen. Iedere buitenlandse student die dat wil, kan een kamer krijgen via SSH,” zegt Gernant Deekens, woordvoerder van de universiteit.

Onderwijsinstellingen zijn wettelijk gezien niet verantwoordelijk voor de huisvesting van studenten. Het is een extra dienst die zij aanbieden. ,,Studenten hebben bovendien de keuze. Ze kunnen ervoor kiezen een kamer te huren op de particuliere huurmarkt.”

Deze keuze is voor buitenlandse studenten niet altijd bekend. Sommigen ervoeren de tip van de universiteit om voor SSH te kiezen als dwingend. De studenten zitten nu vast aan hun hotelcontract. Ze zijn officieel geen huurder, maar hotelgast. Ze hebben dan ook niet de rechten die een huurder wel heeft. Ze kunnen niet terecht bij de huurcommissie voor een huurverlaging, noch kunnen ze hun kamer voor het aflopen van het contract opzeggen.

Het diakonessenhuis

De toekomst

De universiteit en de hanze werken samen met SSH aan betere huisvesting voor buitenlandse studenten. Het is een van de visitekaartjes van Groningen als studentenstad en het is belangrijk voor haar imago in het buitenland. De flats van het Diakonessenhuis worden komende zomer gesloopt. ,,Nieuwe huisvesting moet de oude vervangen. Dit proces duurt waarschijnlijk zo’n twee jaar,” zegt Deekens. ,,Bovendien maken de aangescherpte regelgeving voor investeringen door wooncorporaties en het aardbevingsproof bouwen van panden het lastiger om snel projecten te realiseren.”

,,We willen met SSH kwalitatief hoogwaardige studentenflats realiseren,” zegt Ellen van Hegelsom, woordvoerder van de Hanze. ,,Daar wordt hard aan gewerkt met bijvoorbeeld het voormalig KPN-gebouw bij het station waar 200 studentenkamers komen. Daarbij zullen andere panden die kwalitatief slecht zijn, worden afgestoten.

HOME