van wie is de stad frontheader

Een dag op pad met Wim Bulten

Huiseigenaar Wim Bulten (54) is een bekende Groninger. In zijn witte Mercedes racet hij door de binnenstad. Waar Bulten ook rijdt, mensen staan voor hem stil en zwaaien enthousiast. ,,Die mensen huren bij me,” reageert Bulten met een grote lach op zijn gezicht terugzwaaiend en zijn duim opstekend. Hij is ook bekend als voorzitter van de voetbalclub ‘Pelikaan S’ uit Oostwold, waarvan het eerste elftal zich binnen vier jaar van de zesde naar de derde klasse wist te vechten.

Bulten is de bekendste particuliere verhuurder in Groningen, maar naar eigen zeggen niet de grootste. Dat zou volgens hem Wim de Vries zijn, die naast honderden panden op zijn eigen naam ook veel panden samen met anderen zou bezitten.

Dat Bulten de bekendste is, geeft hem veel aanspraak op straat, maar zijn populariteit heeft ook een keerzijde. Zo wordt hij vaak afgebeeld als de grote boosdoener die de Groningse binnenstad verpest. ,,Maar ik probeer het juist goed te doen. Ik geef om de stad Groningen en wil haar oude sfeer behouden.
Mijn huurders zijn mijn klanten. Ik wil hen tevreden houden door goede huizen te leveren en ze goed te behandelen.”

Het kantoor van Bulten aan de Oude Kijk in't Jat
Het kantoor van Bulten aan de Oude Kijk in’t Jat

In zijn spijkerbroek, witte overhemd en met zijn zwart-blauw leren schoenen gaat hij langs de panden die hij laat verbouwen. Met gemak loopt hij over het puin, door de stofwolken van cement en onder de pas geverfde deurposten naar zijn Poolse medewerkers. ,,Troubles?” vraagt hij hen. De mannen kijken naar het plafond. ,,Yes, look.”

Het plafond van Bultens pand op de hoek van de Westerbinnensingel en de Astraat wordt gesierd door een reliëf van vogels, bloemen en krullen. Dwars door het stucwerk lopen scheuren. ,,You fix it?” vraagt Bulten. Schuchter knikt de man. ,,Architect!” reageert de pandeigenaar met een grote lach op zijn gezicht en de werknemer krijgt een harde klop op zijn rug. Met een combinatie van handen en voeten, Nederlands, Engels en Duits communiceert de huiseigenaar met de bouwvakkers in zijn pand. ,,Ze begrijpen altijd wat ik bedoel. Het is nog nooit verkeerd gegaan.”

Poolse bouwvakkers hebben meer kennis van het ambacht en dat is nodig in de panden die Bulten verbouwt. Die panden worden nauwkeurig geselecteerd: ,,Ik moet er wel gevoel bij hebben. Het moet een eigen karakter hebben.” Bijzondere architectonische elementen vindt hij juist mooi. Waar andere huiseigenaren oude elementen zouden verstoppen achter een muur, restaureert Bulten ze om het unieke karakter van het huis te behouden. ,,Nette huizen geven nette mensen,” zegt Bulten daarover. Wanneer je een huis mooi maakt, zullen de bewoners trots zijn er te wonen en er netjes mee omgaan.

Bultens pand op de hoek van de Astraat en de Westerbinnensingel
Bultens pand op de hoek van de Astraat en de Westerbinnensingel

Bulten verhuurt studentenkamers via zijn ‘Bulten Kamerverhuur’ met een kantoor aan de Oude Kijk in’t Jatstraat 1. Het merendeel van zijn panden zijn studentenhuizen met een grote gezamenlijke kamer. Studentenhuizen zijn volgens Bulten bepalend voor de ontwikkeling van de student. ,,Je komt binnen als eerstejaars in het kleinste kamertje van het huis. Daarna moet je je omhoog werken in de hiërarchie van het huis, wat je later ook tijdens je werkleven moet doen.”

Volgens de gemeente zouden studenten steeds meer zelfstandig willen wonen. Studentenhuizen zouden veel minder in trek zijn. Bulten merkt weinig van deze ontwikkelingen. Zijn huizen worden nog steeds goed verhuurd. Zelfs de kamers in panden die nu worden verbouwd en pas over maanden worden opgeleverd, zijn al verhuurd.

In 1992 begint Bulten zijn verhuurbedrijf nadat er op zijn 32e artrose werd geconstateerd. Hij moest stoppen met zijn melkboerderij waar hij als kleine jongen al bij zijn vader werkte. Hij verkocht zijn melkquotum: ,,Dat deed zeer. Het was toch een familiebedrijf.” Van het geld heeft Bulten zijn eerste pand aan de Fivelstraat gekocht.

Bulten is de eerste pandeigenaar die zijn huizen ging vergroten door ze te toppen met moderne nieuwbouw. Hij creëert hiermee meer ruimte in het pand en kan meer studenten kwijt. Door het optoppen van panden heeft de huiseigenaar zich niet geliefd gemaakt bij buurtgenoten. De nieuwbouw wordt door veel mensen lelijk bevonden en er wordt volop tegen geprotesteerd. Lees het profiel van de omwonenden

Bulten zegt het liefst de optop in een stijl te doen die onopvallend is, vergelijkend met het pand. De welstandscommissie zou het juist modern en afwijkend willen. De commissie zegt dat dit niet bedoeling is. ,,Mogelijk dat Bulten het zo ervaart, maar iedere aanvraag wordt getoetst aan de hand van de welstandsnota. Op basis daarvan wordt bepaald of de nieuwbouw geplaatst mag worden.”

Bulten is meerdere keren door ROOD, de jongerentak van de SP, uitgeroepen tot ‘Huisjesmelker van het jaar’. ROOD baseert de verkiezing op basis van klachten over huisbazen. In 2010 viel ROOD door de mand. De klacht dat Bulten studentes zou laten strippen om een kamer te krijgen, bleek een studentengrap. ROOD ondervroeg daarop de studenten van 85 van Bultens woningen, maar hoorden geen klachten.

HOME