Verhuurder Wim de Vries is een grote particuliere kamerverhuurder in Groningen. Samen met een aantal compagnons heeft hij ongeveer 180 panden in zijn bezit. De Vries werkte in de fietsenzaak van zijn vader, maar begon ongeveer tien jaar geleden met het aankopen van een aantal panden. De Vries komt regelmatig voor de landelijke Huurcommissie, omdat hij te veel huur vraagt. Dat ondervond ook student Henk Jan, die niet met achternaam genoemd wil worden.

Henk Jan: “Ik ben een procedure begonnen bij de Huurcommissie tegen de heer Wim de Vries, omdat ik vermoedde dat ik veel te hoge servicekosten betaalde. Per maand 115 euro, dat is best wel aan de hoge kant. Dat vond meneer De Vries niet zo heel leuk. Hij belde me op, gelijk met de mededeling ‘ik hoorde dat je wilde verhuizen.’ Waarop ik eigenlijk verbaasd reageerde van: nee, dat wil ik niet. Toen zei hij: als je een procedure begint tegen mij bij de Huurcommissie, dan wil ik niet dat je in mijn huis woont. Dus dan ga je verhuizen. Toen probeerde ik nog met hem te redeneren, maar met hem kwam het op één ding neer: als je een procedure indient, zorg ik dat je gaat verhuizen. Met dreigende en intimiderende taal van: dan zorg ik dat je spullen bij je ouders op de stoep staan.”

Henk Jan heeft in maart van dit jaar aangifte gedaan tegen Wim de Vries. Hij heeft nog niks gehoord over hoe de zaak verder is behandeld door de politie.

Proces verbalen

Onze verslaggevers wisten de hand te leggen op dertien aangiftes op die medestudenten hebben gedaan tegen Wim de Vries en zijn compagnons. Wij hebben deze dertien aangiftes via via verzameld. Hieronder enkele citaten uit de proces-verbalen.

“In november 2013 ben ik samen met twee andere huisgenoten naar de Huurcommissie gestapt. We waren het niet eens met de hoogte van de servicekosten. Nadat de huisbaas hiervan hoorde, is hij een aantal malen in onze woning geweest. Tijdens het eerste bezoek gaf hij aan dat er een drugsverslaafde bij ons in huis zou komen wonen. Tijdens het tweede bezoek gaf hij aan dat de keuken verbouwd zou worden. Drie van de vijf bewoners zouden dan geen keuken meer hebben. De huisbaas heeft aangegeven dat wanneer wij onze zaak bij de huurcommissie zouden intrekken, dit alles niet door zou gaan.”

“Tussen vrijdag 23 januari 2015 14.00 uur en 14.30 uur. Wij zijn met z’n drieën een pand binnengegaan. Ik hoorde de pandjesbaas zeggen; zo er zijn problemen? Ik gaf ten antwoord: Nee, niet dat ik weet. Ik hoorde hem zeggen: ik weet het goed gemaakt, ik haal vijftig euro van de huurprijs af en dan trekken jullie de procedure bij de huurcommissie in, of woorden van gelijke strekking. Ik gaf ten antwoord: 50 euro is wel heel erg weinig ten opzichte van 600 euro. Het bedrag dat wij teveel betalen. Ik hoor hem vervolgens zeggen: Als jullie dat niet doen dan wonen jullie daar niet meer fijn. Daar zorg ik dan voor.”

“Van de huurcommissie hebben wij de rekeningen ontvangen van verhuurder. Op basis van eigen onderzoek naar deze rekeningen hebben wij geconstateerd dat vermoedelijk deze rekeningen valselijk zijn opgemaakt. Uit verificatie met de huurder van deze woningen blijkt dat de handelingen zoals die op de rekening vermeld staan, in de praktijk niet zijn uitgevoerd. Als advies bureau kunnen wij niet anders concluderen dat de verhuurder zijn servicekosten kunstmatig hoog houdt door middel van valselijk opgemaakte rekeningen welke ter onderbouwing zijn aan geboden aan de huurcommissie.”

Wij hebben via via deze dertien aangiftes verzameld. Hoeveel meer aangiftes zijn er de laatste jaren bij de politie binnengekomen? Dat kan de politie noch het Openbaar Ministerie ons vertellen.

Filmpje Van wie is de Stad?

Sikkom publiceerde het onderstaande filmpje op de voorpagina van ‘Van wie is de Stad?’. In het filmpje is een huurder in gesprek met Wim de Vries. De huurder wil anoniem blijven. De Vries weet niet dat gesprek wordt opgenomen en gefilmd.

Reactie politie

Hoeveel meer aangiftes zijn er de laatste jaren bij de politie binnengekomen? Dat kan de politie noch het Openbaar Ministerie ons vertellen. De politie laat in een mail weten dat “voor de strafrechtelijke kant van de zaken helaas te weinig onderzoeksgronden zijn, is het nagenoeg ondoenlijk om bewijs te vergaren of zijn de genoemde feiten helaas onvoldoende gestaafd op waarnemingen maar vooral gebaseerd op vermoedens.” Op dit moment is er tot nog toe geen enkele strafzaak is begonnen tegen Wim de Vries.

Reactie Wim de Vries

Natuurlijk wist De Vries niet dat het gesprek in het filmpje werd geregistreerd. We hebben hem deze week om een reactie gevraagd. Hij geeft toe dat hij de laptop van de student heeft meegenomen omdat hij zijn huur niet had betaald maar de student heeft inmiddels zijn laptop terug. Over de vele aangiftes tegen hem zegt hij dat hij één keer op het politiebureau is geweest en daarna weer mocht gaan. Er is tot nog toe geen strafzaak is begonnen tegen huisbaas Wim de Vries.