Wim de Vries

Wim de Vries is misschien wel de grootste particuliere vastgoedbezitter van Groningen. Hij verhuurt onder andere via Vastgoed Noord Nederland. Er zijn ongeveer 160 panden waar hij op dit moment (mede-)eigenaar van is. Er zijn een aantal aangiftes ingediend tegen De Vries wegens intimidatie, diefstal en andere zaken. Deze zijn allen geseponeerd door de politie of het Openbaar Ministerie wegens gebrek aan bewijs of geen prioriteit.

Servicekosten

Zoals je in de bovenstaande kaart kan zien, hebben wij de kadastergegevens opgevraagd met panden van Wim de Vries. Deze gegevens hebben wij vergeleken met ons bestand van uitspraken van de Huurcommissie, lees het artikel. Hieruit blijkt dat de afgelopen vijf jaar er veertig zaken zijn aangespannen tegen De Vries bij de Huurcommissie. Een groot deel gaat over de afrekening van de servicekosten. Bij dertien uitspraken is er een bedrag voor en na uitspraak bekend. In deze gevallen worden de servicekosten gemiddeld met 93% naar beneden bijgesteld, in een aantal zaken zelfs van € 600,- naar € 4,-. ,,Dan is dat zo. Dan wordt dat geregeld en gaat het naar beneden toe,” reageert De Vries op deze gegevens.

Het is opmerkelijk dat in deze dertien zaken de servicekosten met zulke bedragen naar beneden worden bijgesteld door de Huurcommissie. Bij de rechtbank Noord-Nederland is een zaak aanhangig gemaakt die voortvloeide uit een van de zaken bij de Huurcommissie. De huurder meende teveel servicekosten te betalen. De Vries diende facturen in bij de Huurcommissie waarin hij stelde dat hij nog geld tegoed had van de huurder. De huurder betwistte de facturen van De Vries. Een van de facturen is van de Rioolservice Groningen. Een dakgoot zou met een hoogwerker zijn schoongemaakt. Het bedrijf blijkt deze werkzaamheden helemaal niet uit te voeren.

In de uitspraak van de Huurcommissie zijn alle vorderingen van De Vries afgewezen. ,,Helaas worden de facturen betwist door de huurcommissie, de ervaring leert dat deze commissie altijd aan de kant van de huurders staat waardoor helaas die kosten erg laag gezet worden,” zegt De Vries.

Als er problemen zijn met huurders, dan gaat De Vries met hen in gesprek. Een aantal huurders heeft bij ons aangegeven dat zij tevreden zijn over de manier waarop gebreken in woningen worden gerepareerd. Een huurder zegt: ,,Wij zijn destijds onder gunstige voorwaarden in dit huis terecht gekomen. Ik betaal een huurprijs inclusief servicekosten. Ik heb niet het idee dat dit te veel is. Als er gebreken zijn in de woning, wordt er vaak dezelfde dag nog iemand langs gestuurd om dit te repareren. Ik ben best tevreden over De Vries als verhuurder. Ik weet niet hoe het zit met huurders die geen gunstige voorwaarden hebben gekregen bij hun contract.”

We hebben met een aantal huurders van De Vries gesproken die naar de Huurcommissie zijn gestapt. Zij willen alleen op basis van anonimiteit met ons praten, omdat ze bang zijn voor hun huisbaas. Vanaf het moment dat zij een procedure zijn begonnen bij de Huurcommissie om de huur of servicekosten te verlagen, ondervinden zij problemen. Bouwvakkers die met een eigen sleutel plots de woning binnenkomen, zonder toestemming van de huurder. Zonder braaksporen stelen van laptops, televisies en andere spullen. Bedreigingen en intimidaties.

De dertien proces verbalen die de politie en het Openbaar Ministerie hebben ontvangen, worden niet verder onderzocht. De politie en het OM geven als redenen een gebrek aan bewijs en het hebben van andere prioriteiten. 
,,Die verbalen zijn van huurders met grote monden, ze beschuldigen mij van bepaalde dingen maar de meesten betaalden de huur niet,” zegt De Vries. 

De Vries heeft de winst van zijn fietsenwinkel in Tolbert, de zaak van zijn vader, in vastgoed belegd. Hij bezit nu zo’n 162 panden waar hij geheel of deels eigenaar van is. Hij is trots op zijn nieuwe aanwinst, de watertoren in de Schildersbuurt. Daar komen twaalf appartementen in: ,,Dat gaan een paar mooie appartementen worden!”

About the author: Chris Bakker

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 × vier =